joi, 22 octombrie 2009



FOTOGRAFIATUL INTERZIS ?!

Am rămas stupefiat atunci când, fotografiind în zona gării, un angajat de la căile ferate mi-a spus că nu am voie să fotografiez gara. L-am întrebat pe respectivul (nu i-am reţinut numele) dacă există o lege în acest sens. A dat înapoi spunând că-mi trebuie aprobare de la şeful gării. Ghinion. Şeful era plecat. Deşi nu avea dreptul, m-a legitimat. L-am întrebat de ce nu e voie să fac fotografii. „Pentru că e monument istoric!”, a răspuns „bravul” ceferist, convins că mă reduce la tăcere cu un astfel de „argument”. Nu ştia sărmanul că în toată lumea asta largă, monumentele istorice sunt fotografiate şi iar fotografiate de cohorte de turişti. Nu. El ştia una şi bună: nu te uita, nu fotografia, bagă capul în pământ şi ocoleşte pe trotuarul de vizavi – reflex necondiţionat din epoca de aur a cenzurii. Un astfel de ignorant trăieşte cu impresia că, dacă e angajat al staţiei CFR, are dreptul să interzică un lucru permis de peste o sută de ani: fotografierea gării din Râmnicu Sărat. Am în fototeca personală imagini cu gara vechi de peste un secol, dovadă că atunci fotografierea gării era liberă. Numai acum nu mai e voie.
De fapt, nu gara era ţinta fotografiilor mele, ci nişte oameni ai străzii care-şi fac veacul în preajma gării. Pe ei îi urmăream cu obiectivul. Gara am fotografiat-o de zeci de ori până acum, fără a întâmpina oprelişti din partea nimănui.
În concluzie, în plină eră digitală, la Râmnicu Sărat, este încă o crimă – în ochii unora – să faci fotografii în preajma unui monument istoric. Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.


3 comentarii:

  1. Ah, interdicţia de fotografie în gară, sunt şi eu păţit (parcă voiam să pozez scrisul de pe şine). Cam toţi copilaşii îşi trag poze de fiţe prin gară, pe pasarelă, pe şine. Poate că pe miliţieni îi atrage, de fapt, mirosul de aparat mare.
    Nu prea văd cum se poate discuta cu un om care nu este plătit să gândească, aşa cum sunt poliţiştii şi naşii de pe tren.
    Şi totuşi, nu e de plâns. Prostia altora nu merită a fi, în nici un caz, motiv de plâns.

    Apropo: nu pot comenta cu nume/adresă URL, am fost forţat să comentez cu adresa veche. Se poate activa opţiunea asta? :) Merci frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa ca o fotografiem pe Google Earth :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-o societate democratica cum se considera a fi Romania acest fapt in opinia mea anuleaza anumite libertati cetatenesti. Din cate stiu eu strada este un domeniu public, care apartine populatiei, in nici un caz nici CFR-ului, nici Politiei, nici Armatei. Nu avea nici un drept sa va interzica ceea ce vi se cuvine de drept ca cetatean al unei societati democratice in care POPORUL DETINE PUTEREA (vechile demos si cratos).

    Dar cine stie, poate ca respectivul individ s-a simtit in vreun fel cu musca pe caciula, sa nu fi crezut ca d-voastra il incadrati si pe dansul in obiectivul d-voastra.

    Numai bine,
    un elev

    RăspundețiȘtergere